neděle 2. ledna 2022

Recenze - Vrány

Oficiální anotace

Tenhle univerzitní spolek má svoje kouzlo! První díl čarodějnické fantasy.

Vivi Deverauxová si plní velký sen - odchází na vysokou a konečně může začít znovu, být jiná, být svá. A právě proto chce vstoupit do sesterstva Kappa Rho Nu, nejproslulejšího dívčího spolku na škole s legendárními večírky a beneficemi. Za závojem prestiže a úspěchu se však skrývá tajemství: dívky z Kappa Rho Nu jsou čarodějnice.

Scarlett Wintersová je dcerou bývalé předsedkyně spolku a musí dostát máminým ambiciózním touhám a sama získat tuto funkci. Scarlett ví, že je dokonalou kandidátkou - kdyby jen neměla tajemství... tvaru a velikosti lidské kostry. Když jsou Vivi a Scarlett při zasvěcení přiřazeny do jedné dvojice, pomalu přijdou na to, že svět čarodějného sesterstva je mnohem temnější, než čekaly, plný krvavých přísah, zrady a tajemství.

Proč jsem si knihu vybrala?

Danielle Paige a Kass Morgan patří mezi autory, které zná každý starší YA fanoušek. Sama jsem od obou něco četla, takže jsem byla přirozeně zvědavá i na jejich kolaboraci. Čarodějnice se navíc k podzimu skvěle hodí, takže proč ne?

Něco málo k obálce

Pěkná, jednoduchá a ke knize se hodí. Co víc říct?

Hodnocení

Zdroj

Vivi Deverauxová netouží po ničem jiném než po novém začátku na vysoké. Dívčí sesterstvo Kappa Rho Nu by mohlo být tím pravým - má tradici, pověst a pořádá legendární večírky, na které vzpomíná celá škola. Nikdo však už neví, že dívky z Kappy skrývají tajemství - jsou čarodějnice. Vivi se tak dostává do úplně nového světa, o kterém se jí ani nesnilo. Její partnerkou při zasvěcení se stane dcera bývalé předsedkyně, Scarlett Wintersová, která po tomto postu touží již od doby, kdy do spolku vstoupila. K Vivi sice valné sympatie necítí, její pomoc ale potřebovat bude. Sesterstvo totiž čeká krvavá zkouška, která může někoho stát i život. 

Vrány jsou prvním dílem young adult čarodějnické fantasy série z pera Danielle Paigeové a Kass Morganové (autorky můžete znát z předchozích let díky jejich sériím Dorothy Must Die či The 100). Odehrávají se v prostředí vysoké školy a studentských spolků a následují tak trend, který se v posledním roce v YA objevil. Příběh má hned dvě vypravěčky - jedna nás uvádí do příběhu a do čarodějnického světa, druhá je pak veteránkou a pomyslnou velitelkou čarodějnického spolku. Kniha se čte poměrně rychle - děj je dynamický, napínavý v těch správných momentech a má tu správnou temnou atmosféru, kterou u tohohle typu příběhu hledáte. Párkrát se tu objevuje i nějaké to násilí, rituální oběti a podobně, dopředu s tím tedy počítejte, pokud vám to nedělá úplně dobře. 

Dívka znovu začala křičet, její jekot pronikal i roubíkem, který měla nacpaný v ústech.

Zdroj
Na postavách a jejich charakterech stojí v podstatě celý příběh. Autorky se zaměřily na dynamiku dívčího sesterstva a vztahy, které v covenu panují. Od samého začátku tahají za nitky a nutí čtenáře přemýšlet nad tím, kdo by mohl být pomyslnou hrozbou. Obě hlavní hrdinky jsou jako den a noc. Vivi je typické "sluníčko" a v některých ohledech mi přišla lehce naivní. To však nemění nic na tom, že byla poměrně fajn vypravěčkou a neštvala mě. Scarlett byla o poznání zajímavější a její kapitoly mě bavily daleko více. Příběh pěkně doplňuje romantická linka, která sice nebyla úplně nutná, na druhou stranu ale vyvolala i nějaké to drama, které pěkně zamíchalo se vztahy mezi dívkami. 

Nakonec mé vlastní dojmy. Od Vran jsem toho moc nečekala. Od obou autorek jsem už něco málo četla, takže jsem věděla, že po stylistické stránce to průšvih nebude. Knih o čarodějkách také nemám načteno bůhvíkolik, takže nejsem nijak náročná. Dostala jsem přesně v to, v co jsem doufala. Příjemné a rychlé počtení na jedno dvě odpoledne, které ve vás sice nezanechá nic hlubšího, na druhou stranu se ale i tak si budete chtít přečíst další díl. Má to atmosféru, dobré postavy a konec, který možná i neuhodnete. 

Vrány bych doporučila všem, kteří hledají čarodějnický příběh z vysoké plný zrady, napětí a dívek, které pod krásnou fasádou skrývají něco daleko temnějšího. 

Celkové hodnocení: 4 z 5 hvězdiček

Děkuji společnosti albatrosmedia.cz za poskytnutí recenzního výtisku. 

Více o knize ZDE

Zdroje:

Anotace a obálka

6 komentářů :

  1. This is very helpful, especially for those who are planning to start their new career.
    섯다

    OdpovědětVymazat
  2. Nice post! This is a very nice blog that I will definitively come back to more times this year! Thanks for informative post.
    일본야동

    OdpovědětVymazat
  3. It is always so lovely and jam-packed with a great time
    바카라사이트

    OdpovědětVymazat
  4. everyone an extremely breathtaking chance to read from this blog.
    It is always so lovely and jam-packed with a great time
    스포츠토토핫

    OdpovědětVymazat
  5. I’m excited to uncover this page. I need to thank you for ones time for this particularly fantastic read. 바카라사이트

    OdpovědětVymazat
  6. This blog is really helpful for the public .easily understand,
    Thanks for published,hoping to see more high quality article like this.
    온라인카지노

    OdpovědětVymazat