neděle 16. září 2018

Měsíční shrnutí za srpen 2018


Co jsem přečetla, zrecenzovala a zhlédla za srpen?
To vše můžete najít v tomto článku.

Přečtené knihy


Twisted Palace (The Royals, #3)Twisted Palace

Papírová princezna má spoustu nadšených recenzí, z čehož jsem usoudila, že by to mohla být fajn oddechovka o stupeň lepší než Abbi Glines. Hahaha. Netuším, jestli autorky byly na houbičkách nebo co, ale panebože... Až do přečtení třetího dílu jsem si myslela, že jednička a dvojka byly trash... Jenže to bylo před tím, než jsem si přečetla trojku. Kniha byla absolutně o ničem, velké "drama" bylo tak cringy, že jsem čtečku málem podpálila, protože jsem byla fakt frustrovaná... a Ella? Nechovala se ani krapet logicky. Nejakčnější scéna byl sex... A odhalení vraha? Random af. Ne. Doufala jsem, že se autorky polepší, ale tohla byla prostě tragédie. Pokud se chcete pobavit, celá recenze na GR je tady.

Hodnocení na GR: 1 z 5 hvězdiček


Tarnished Crown (The Royals, #3.5)Tarnished Crown

Je docela smutné, že nejlepší knihou z celé série je novela o postavách, které mám nejradši nejméně. Jedná se o Gideona, nejstaršího z bratrů Royalových. Překvapivě jsem si tuhle novelku o něm a Savanně dost užila (na poměry celé série). Autorky se trochu polepšily a pro jednou vynechaly nějaké velké drama, kterým zkazily předchozí díly. Gideona sice nikdy mít ráda nebudu, ale upřímně... alespoň se snažil a něco i dokázal. Ať se jde Ella s Reedem zahrabat, chci víc Gideona a Sav.

Hodnocení na GR: 3.5 z 5 hvězdiček


Lhář 2 - Marnotratný bůh (Lhář, #2)Lhář 2

Jedničku Lháře jsem četla před x lety, takže jsem přirozeně všechno zapomněla. Na pokračování jsem se sice chystala, nikdy jsem se k tomu ale nedostala. Naštěstí jsem druhý díl čirou náhodou zmerčila v knihovně, takže to byla jasná volba. A dobře jsem udělala. Nápad s Lokim ve službách andělů je naprosto boží. Autorův styl psaní je velmi čtivý a byla jsem příjemně překvapená i zmínkou bohů z jiných panteonů. Třeba takového Barona Semediho jsem tu fakt nečekala. Pokud jste o sérii neslyšeli, tak doporučuji!

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


The Riding School (Pony Tales, #1)The Riding School

Po dinosauřím pornu přichází pony fetish... Tenhle skvost objevila Ells, btw! Jenny je rozmazlená holka, kterou tatínek pošle na lekce jezdectví. Jenny ale netuší, že tréninkem projde ona... jako mladá klisnička. BDSM s pony fetišem, butt plugs s koňským ocasem, ohlávky, sedla, bičíky... Je to masakr. Bylo to šílené a i když se mi úvodní "prohlídka" moc nezamlouvala... Když pominu ten fetiš, pořád to bylo zajímavější a zábavnější než trojka Royalů. R.I.P.


Hodnocení na GR: 2 z 5 hvězdiček



Víš, že tÄ› potÅ™ebuju? (The DIMILY Trilogy, #2)Víš, že tě potřebuju?

Dvojka DIMILY je na tom kvalitativně asi tak jako jednička - dobrý průměr a o stupeň lepší Abbi Glines s inteligentnějšími postavami. I tak mě ale dvojka děsně štvala, hlavně především díky tomu podvádění. To je na hlavu a nejradši bych za to Tylera i Eden zabila. Protože Dean si to nezaslouží... A taky hodně drama. Ale tak co... Prostředí New Yorku za to stálo.

Hodnocení na GR: 3.5 z 5 hvězdiček




Tokijský ghúl 10 [Tokyo Guru 10] (Tokyo Ghoul, #10)Tokijský ghúl 10

Tokijského ghúla v manga podobě si poslední dobou užívám čím dál víc, protože nevím, co se pořádně stane. Děj se od anime liší, a tak je vše jedno velké překvapení. Sice něco tuším, protože už jsem viděla první sérii spin-off série :Re, ale i tak! Desítka byla sice pomalejší, ale zachraňoval to můj milovaný Tsukiyama se svým calmato a pak samozřejmě Naki, který mě svým strašným spellingem nejednou rozesmál.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček



My Hero Academia, Vol. 1 (My Hero Academia, #1)My Hero Academia, Vol. 1

O My Hero Academia (aka Boku no Hero Academia) se ve světě dost mluví, především o anime (má to i vlastní Funko Pop). Superhrdiny miluju a jelikož jsem Bleach dokončila už dávno, hledala jsem nějakou novou shounen sérii, s kterou bych začala. A tak jsem se úplně na blind vrhla do MHA... A byla jsem velmi příjemně překvapená. Miluju jak kresbu, tak i postavy. Na shounen sériích miluju to, že jsou většinou i děsně vtipné, a MHA to rozhodně splňuje. Už se nemůžu dočkat na další díly!

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


The Darkest Minds (The Darkest Minds, #1)The Darkest Minds

Na poličce mi to leželo už pěkně dlouho, takže s filmem přišel pravý čas po téhle YA klasice sáhnout. A mile mě to překvapilo. Příběh s nadpřirozenými schopnostmi si přečtu ráda vždycky a Darkest Minds nezklamaly. Ruby je sympaťačka a i když se tam dějově až tolik neděje, pořád mě to bavilo. Hlavně vztah Ruby, Zu a Chubbse. Na Liama zatím názor nemám, byl ok, I guess. Zato Clancy... Asshole.

Viděla jsem i film a jsem překvapená, jak moc se to drželo knížky, takže palec nahoru. Až na ten konec, ten byl trochu moc, ale film akci potřeboval, so... yeah. Jsem pořád překvapená, že to u nás díky filmu nikdo nevydal, ale třeba jednou! Alexandra Bracken angličtinu až tak těžkou nemá.


Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Mráz nebo noc (Sníh nebo popel, #3)Mráz nebo noc

První polovina pěkná slabota v duchu dvojky, co si budeme povídat... Pak se to ale rozjelo a dokonce mě to i bavilo (kapitoly Ceridwen byly ale boží pořád). Mather i Meira by si zasloužili oba umřít a nikdy nespatřit světlo světa, protože... eh. Oba mi šli celou knihu na nervy. Konec se dal celkem čekat a vlastně nic nového pod sluncem, ale jsem ráda, že to mám za sebou. Cerie mě s Jessem fakt bavila.

Hodnocení na GR: 3 z 5 hvězdiček



VÅ¡echno je v pohodÄ›Všechno je v pohodě

Všechno je v pohodě jsem zmerčila poprvé na zahraniční booktube scéně, kde se o ní mluvilo především v souvislosti s krásnou obálkou v době, kdy vyšla. Na TBR jsem ji sice měla, nijak jsem se do ní ale nehrnula. Nakonec mě ale překvapilo CooBoo, které knihu přeložilo, takže se mi naskytla skvělá příležitost. A byla to fajn jednohubka, i když dost smutná. Příběh Marin je depresivní a dost smutný. S hlavní hrdinkou jsem se sice sžít moc nedokázala, její vztah s dědou mi ale připomínal ten můj... A jop, ke konci jsem i brečela. Good job!


Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


All the Crooked SaintsAll the Crooked Saints

All the Crooked Saints jsem nezačala v úplně nejlepší chvíli, takže mi trvalo zhruba 30 %, než jsem se začetla a začalo mi to ubíhat. Navíc jsem zprvu ani nechápala, jak fungují zázraky a zapomněla jsem, že má jít o magický realismus, takže jsem jenom zírala s otevřenou pusou a říkala si, co se to tam děje xD Naštěstí jsem se z téhle krize dostala rychle, a pak už to byla ta stará Maggie Stiefvater, kterou jsem si zamilovala v Havraním Cyklu. Ten se mi sice líbil o něco víc, ale atmosfericky a postavově na tom byli Saints podobně. Rozhodně doporučuju, protože ten jazyk, metafory a celkově styl jsou něco neskutečného.


Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Z ohnÄ› a papíru (Velká knihovna, #2)Z ohně a papíru

Opět pořádná jízda. Je vážně škoda, že tahle série není až tak propagovaná, protože má daleko lepší zápletku a postavy než 80 % YA, které jsem četla. Sice už tu nejsou prvky Rudého úsvitu jako v jedničce, ale pořád to bylo napínavé a plné zvratů. Morgan sice až tak nemusím, ale Jess je celkem sympaťák. Mí největší oblíbenci? Wolfe a Santi. To je prostě Dream Team (a co, že je Wolfe stařec, pořád jim to spolu sluší!). Prosím, vydejte mi i další díly :(


Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Avengers (Nejmocnější hrdinové Marvelu, #1)Avengers

Komiksy sice moc nečtu, Avengers mi tu ale ležely už od doby, kdy u nás vyšly. Kdybych měla milion, tak bych i tuhle řadu Marvel komiksů sbírala, levné ale bylo bohužel jen první číslo, takže jsem měla smůlu. Narozdíl od mangy mi čtení komiksů poměrně trvá, takže jsem si dala na čas. Avengers patří k mým nejoblíbenějším filmům a bylo fajn se s některými známými potkat i v komiksové podobě. Ocenila jsem i nové hrdiny, které jsem dosud nepotkala (Firestar, Justice). Celkově bych hodnotila kladně, přečíst ale stačilo jen jednou. Vůbec by mi nevadilo, kdyby se tyhle komiksy daly půjčit v knihovně, protože to je fakt na jedno přečtení.

Hodnocení na GR: 3.5 z 5 hvězdiček


Exile (The Extinction Trials #2)Exile

Tohle bylo boží. Bavila jsem se od začátku do konce (i když jsem se samozřejmě nejvíc těšila na to, kdy se Storm a Lincoln vrátí do Pilorie za dinosaury). Zápletka není nijak složitá, ale jako jednohubka bohatě postačí. Navíc tu máme nové druhy dinosaurů - nejvíc jsem ocenila Dilophosaury, kteří byli i v Jurském parku. A vztah Storm a Rebana? Hell yeah! A víc Leifa!
Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček





Fallen Heir (The Royals, #4)Fallen Heir 

Ani nevíte, jak jsem vytočená... Autorky by se měly stydět za to, co v téhle knize předvedly. Asi do 85 % knihy by to bylo na solidní 3.5* (slyšíte dobře, bylo to fajn). Žádné drama, uvěřitelná hlavní hrdinka, příjemná romance. Jenže co se nestalo! Mám podezření, že autorky prostě chtějí dostát mottu Tihle Royalové vás zničí, protože přesně to udělaly. Rodinný background Hartley bych ještě skousla. Stejně tak i bitch Felicity, i když u té už jsem skřípala zuby. A pak přišel KONEC. A proč mě to tak vytočilo? Autorky si zřejmě myslely, že tam nebylo dost drama, a tak nějaké musely uměle vytvořit. Fun fact? Ten plot twist na konci nedává absolutně žádný smysl (asi z toho bude ještě víc dramatu v další knize, ale i tak) a k vývoji příběhu nijak nepomohl. Byla to ubohost největšího kalibru. Pokud nedokážete napsat uvěřitelný plot twist, který by dával smysl, tak radši ani nepište, protože tohle byl fakt trash. Je mi to fakt líto, protože jinak byl kromě novelky Fallen Heir nejlepším dílem celé série.

Hodnocení na GR: 2.5 z 5 hvězdiček


Pán stínů (Temné lsti, #2)Pán stínů

K Pánovi stínů jsem se dostala až po roce po přečtení Paní Půlnoci. Některé detaily si tedy nepamatuji a musela jsem si děj jedničky trochu oživit. Nakonec jsem se ale zorientovala a začala si styl autorky užívat. Cassie má jednu nevýhodu - všechny její knihy mají podobný rámec a podobné postavy, takže stačí jedna série a dost (pokud vám tedy nevadí opakování a podobnost). Pán stínů byl důstojným pokračováním, i když se toho zas tolik nestalo. Nejradši mám asi Marka... A ten konec? OMG!

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček



Zrecenzované knihy


Whichwood (Furthermore, #2)Manželka mezi námiMráz nebo noc (Sníh nebo popel, #3)Išida Sui: Tokijský ghúl 10
Heir of Fire (Throne of Glass, #3)Já, Inrův dědicZ kostí a inkoustu (Velká knihovna, #1)


Zhlédnuté filmy, seriály a anime


posterZlověstné ticho

Každý měsíc se snažím mrknout alespoň na jeden horor. V srpnu jsem měla to štěstí na Zlověstné ticho, které zrovna dávali v telce. Nebyla to žádná výhra a ani jsem se moc nebála. Další průměrný horor, který si po pár týdnech už ani nepamatuji. Za zmínku snad jen stojí loutky, kterých se asi budete bát, pokud vám loutky vadí... Mě bohužel nechávají jak klauni, tak i panenky chladnou a přijdou mi cute.

Hodnocení na ČSFD: 3 z 5 hvězdiček



posterLittle Evil

Na Little Evil jsem narazila na Netflixu a řekla jsem si proč ne. Bylo to... zajímavé. Samotný námět byl super, ale zpracování už trochu pokulhávalo. Čekala jsem hororovou komedii (něco jako Nicky, Satan Junior), ale místy to bylo až příliš nudné. Samotné rozuzlení a konec mě taky moc nebraly, ale mohlo to asi být i horší. Pokud se fakt hodně nudíte, tak tenhle film zkuste. Třeba se vám bude líbit víc než mně.

Hodnocení na ČSFD: 3 z 5 hvězdiček



posterRobin Hood

S filmy od Disney jsem na tom pořád špatně a spoustu jsem jich neviděla. Sem tam nějaký dávají v telce, což byl i případ Robina Hooda. Měla jsem ho spíš jako pozadí, protože mě až tak nebral... Pokud ale máte rádi pohádky, určitě na Robina mrkněte. Pro jednou tu jsou zvířátka, je to celé cute... No prostě Robin Hood...

Hodnocení na ČSFD: 3 z 5 hvězdiček




Poster undefined 
        The 100 - Série 5 (série)
       
      
     The 100 - 5.série - SERIÁL MĚSÍCE

The 100 je jeden z mých nejoblíbenějších seriálů vůbec. I když některé momenty jsou meh a některé série byly slabší, pořád je to moje oblíbená apokalyptická show s herci, kteří jsou prostě bomba. Pátá série byla dost drsná a oproti těm předchozím fakt wow. Na odstřel tu tentokrát byla Octavia, kterou jsem skoro nepoznala... Pořád čekám, kdy dostanu Bellarke (já se dočkám, věřím v to!). A ten konec? Jako wtf... Už aby byla série šestá!

Hodnocení na ČSFD: 5 z 5 hvězdiček



posterPiráti z Karibiku: Salazarova pomsta

Po úžasné Stovce tu zas máme nějaký menší propadák. Piráti z Karibiku jsou jednou z nostalgických filmových sérií, které miluju ož od svého dětství. Z nějakého důvodu jsem ale se Salazarovou pomstou dost otálela, protože recenze byly dost rozporuplné. A naprosto to chápu. Bylo to meh. Zachraňovaly to jen mé oblíbené postavy (Jack, Barbarossa), jinak to bylo fakt ugh... Nejvíc mě dožírala falešná feministka, která se zamilovala do Turnerovic syna. Jako wtf? Akorát se všem pletla pod nohy a bylo by daleko lepší, kdyby umřela. Chudák Barbarossa!

Hodnocení na ČSFD: 3 z 5 hvězdiček

Poster undefined 
        Jurský svět: Zánik říše
       
      
     Jurský svět: Zánik říše

K Zániku říše se váže vtipná historka. Hádejte, kdo se na tenhle film koukal, aniž by věděl o existenci čtyřky (aka Jurského světa?). Vendea si bláhově myslela, že je tohle čtyřka a podívala se na něj (a samozřejmě netušila, kdo je Owen a jeho zrzka). Díky Funko Pop a svému příteli jsem byla ale už tak nahypovaná na Blue, že jsem to prostě musela vidět. A bylo to super. Hlavně oceňuji zmínky Hammonda (a dalších). Blue je děsně cute, Owen aka Starlord taky a Indoraptora bych chtěla domů.

Hodnocení na ČSFD: 4 z 5 hvězdiček


posterTemné síly

Po přečtení Darkest Minds jsem se přirozeně musela podívat i na film, který mne velmi mile překvapil. Ve většině případů se dost držel knihy, za což má palec nahoru (až na ten konec, ugh). Nicméně! Pokud máte rádi filmy o superhrdinech nebo lidech s nadpřirozenými schopnostmi aka X-Men, pak by se vám Temné síly mohly líbit.

Hodnocení na ČSFD: 4 z 5 hvězdiček




posterTo All the Boys I've Loved Before

Na filmové zpracování contemporary YA série od Jenny Han jsem čekala jako na smilování, protože trailer vypadal fakt dobře. Možná už si to nepamatujete, ale knižní zpracování mne až tak neoslovilo a jednička mi přišla nudná. V knize navíc nesnáším Petera a Laru Jean shippuju s Ambrosem. Proto jsem byla překvapená, jak moc se mi film líbil (viděla jsem ho už dvakrát). Producenti vybrali naprosto božského Petera, do kterého jsem se zamilovala (proč mi to děláte, mám ho nesnášet!) a i ostatní herci u mě zabodovali. Doufám, že bude i dvojka!

Hodnocení na ČSFD: 4 z 5 hvězdiček


posterJurský svět

Televize Nova mě naštěstí s Jurským světem zachránila. Jak jsem zmiňovala dříve, viděla jsem nejdřív pětku. Nova naštěstí ve svém Jurském marathonu vysílala i čtyřku, takže jsem se na ni několik dnů po Zániku říše mrkla. Originální trilogii mám sice radši, i tak jsem si ale film užila. Hlavně raptory!

Hodnocení na ČSFD: 4 z 5 hvězdiček




posterAnt-Man a Wasp

S Marvel filmy jsem poměrně pozadu, takže jsem se v srpnu pokusila dohnat alespoň dvojku Ant-Mana. Vtipné je, že jsem si jedničku vůbec nepamatovala, takže koukání na dvojku probíhalo stylem, že jsem se každou minutu ptala přítele na to, kdo je tohle a co se stalo v jedničce. Nakonec to ale bylo fajn. Ne tak dobré jako ostatní Marvel filmy, ale i přesto zábavné. Must have pro každého milovníka Marvel Universa.

Hodnocení na ČSFD: 3 z 5 hvězdiček



Yami Shibai 4
Yami Shibai 4

I když mají série Yami Shibai pouze 13 díl a každá epizoda má jen 4 minuty, zhlédnutí čtvrté série mi trvalo fakt dlouho. Oproti předchozím sériím se mi příběhy až tak nelíbily a moc hororové to nebylo, ale co... Ne všechna hororová anime jsou dobrá.

Hodnocení na ČSFD: 3 z 5 hvězdiček





A jaký byl váš srpen?

3 komentáře :

  1. Měla jsi pořádně nabitý srpen. Já toho tolik nestihla. Pár filmů a ještě větší minimum knih, jelikož jsem zrovna v tu dobu četla Hru o trůny. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ant-Mana jsem také trochu zapomněla, ale líbil se mi víc jak jednička a to fakt hodně. Jurský svět je bomba a ze Salazarovy pomsty jsem byla také nadšená. Poslední série The 100 mě silně nebavila.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý výběr filmů i knih. Temné síly se mi líbily a přemýšlím, že bych si přečetla druhý díl v originále. Jen se bojím, že tomu nebudu tak dobře rozumět. Ale asi by to za zkoušku stálo, protože ten konec....?!!!

    OdpovědětVymazat