středa 17. října 2018

Měsíční shrnutí za září 2018


Co jsem přečetla, zrecenzovala a zhlédla za září?
To vše můžete najít v tomto článku.

Přečtené knihy


Dračí mÄ›sto (Dračí mÄ›sto, #1)Dračí město 

Dračí město je románovým debutem Petry Machové (aka Dragity), který byl vybrán jako letošní HumbookStart. Obyčejně se českým autorům sice spíše vyhýbám, autorku ale už nějaký ten rok sleduji na sociálních sítích a draky miluju, takže jsem se rozhodla zkusit štěstí. Nevím, co jsem od příběhu úplně čekala, ale dostala jsem něco trochu jiného. Autorka rozhodně psát umí, osobně jsem si ale vůbec nesedla s hlavními hrdiny a jejich romanci jsem už od začátku nenáviděla. Daleko víc mne zajímaly osudy vedlejších postav a jiných ras. Taky se mi tam nehodila ta česká jména. Musím vyzdvihnout grafické zpracování, protože to je fakt boží.

Hodnocení na GR: 3.5 z 5 hvězdiček

The Baby Gift (The Baby Bank #4)Malý dárek

#Zhavecteni pokračuje a s ním i další Harlekýnka, do které jsem se ponořila. Malý dárek splňoval kritérie telenovely - záhadné těhotenství, amnézie, muž z minulosti. Většinu času to až do druhé poloviny bylo ok. Mimina sice nemusim, ale přežila jsem to. A pak přišlo milování ústy a já umřela smíchy. Bylo to zábavné. Doporučuji.

Hodnocení na GR: 2.5 z 5 hvězdiček




Pestilence (The Four Horsemen, #1)Pestilence - KNIHA MĚSÍCE

New Adultka na pozadí Apokalypsy? Sold. Pestilence mne naprosto neskutečně překvapila a vyrazila mi dech. Dobrou NA jsem nečetla snad už sto let (Hooverová to fakt není), takže jsem byla trochu skeptická. Ještě v kombinaci s tou Apokalypsou... Hl.hrdinka se pokusí Nákazu zabít, zapálí ho... Jenže ejhle, další den zjistí, že je nesmrtelný a taky pěkně naštvaný. A tak si ji zapřáhne za koníka a táhne ji prachem po zemi... Tak nějak bych to shrnula. Nejvíc mě pozitivně překvapil vývoj vztahu hlavních hrdinů, zejména z toho důvodu, že Pestilence je na začátku pouze Božím poslem, který má za úkol vyhladit lidstvo a jakékoliv emoce mu jsou cizí. Pohled na něj se mu ale mění až do samého konce knihy, což je naprosto boží, protože to není bum - instalove. Vztah se fakt vyvíjel pomalu, uvěřitelně a hlavní hrdince jsem to její dilema žrala i s navijákem. Autorka tu totiž na jejich romanci ukázala otázku toho, co vlastně lidstvo je a předvedla i jeho stinné stránky. Bravo *potlesk*. 

A pak je tu ta druhá stránka příběhu - Apokalypsa. Čeká vás jízda s detailním popisem toho, jak se šíří mor, protože tam, kam Pestilence vstoupí, všichni zemřou. A jelikož hlavní hrdinka musí někde spát, občas to odnesou i nevinní. V jedné pasáži jsem se i rozbrečela, protože to bylo moc... Nedoporučuji těm, kdo nemají rádi násilí nebo krev a vnitřnosti... Je toho tam dost. Strašně moc doporučuji. Vykašlete se na ty desilusional blbosti se spoustou dramatu alá Papírová princezna, je tu spousta lepších knih, Four Horsemen of Apocalypse nevyjímaje.

Hodnocení na GR: 4.5 z 5 hvězdiček

Píseň stínů (Píseň zimy, #2)Píseň stínů

Píseň stínů byla přesně tak skvělým pokračováním, jaké jsem si vysnila. Pokud ale čekáte spoustu akce a napětí, tak to se do ní ani nepouštějte. V knize se skoro nic neděje, je to spíš o hledání sebe sama a poznávání ostatních. Autorka už v jedničce předvedla, že to skvěle umí s jazykem. Píseň stínů byla kouzelná, zasněná a hořkosladká. Boží. 

Hodnocení na GR: 4.5 z 5 hvězdiček




Vzhůru za slávou (The School for Good and Evil: The Camelot Years, #1)Vzhůru za slávou

Škola dobra a zla patří mezi moje nejoblíbenější série, a tak jsem se přirozeně na další dobrodružství Agáty a Sofie těšila hodně. A čtvrtý díl nezklamal, i když už se nesl v trochu temnějším duchu a bylo tu i pár smrtí... Moc jsem si návrat k starým postavám užila a i když bylo celou dobu jasné, kdo je záporák, i tak doporučuji. Je to prostě Škola dobra a zla.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček




ÄŒarodÄ›jova nevÄ›sta 4Čarodějova nevěsta 4

Na Čarodějovu nevěstu 4 čekali úplně všichni. Občas si říkám, že bych radši bydlela někde, kde mangy vycházejí jak na běžícím páse. Chápu, že překlad nebude za jednu noc, ale přeci jen... v zahraničí mají mangy i vlastní specializované nakladatele (i v blbým Polsku!). Viděla jsem již anime, takže pro mě dějově nebyl příběh nic nového. I tak jsem si ho ale užila - Lindela miluju a nemůžu se už dočkat pokračování, protože Joel a jeho upíří láska jsou prostě best!

Hodnocení na GR: 3.5 z 5 hvězdiček


The Dark Between StarsThe Dark Between Stars

Wow, Atticus to z 0.5* u Love Her Wild vytáhl na 1.5*! Ne, že by se ale nějak zlepšil... Tu hvězdičku a půl má za to, že se v téhle sbírce "básní" našly hned tři básničky, které se mi líbily. Zbytek? Měl by zůstat na Instagramu. Přišlo mi, že tu je ještě víc fotografií než minule - třičtvrtina knížky jsou tedy jen fotky. Ne, že by to nebylo hezké, ale přeci jen... jsem tu kvůli obsahu, ne fotkám. Obsah? Ne. Opět jsem našla několik básní, které jako by byly obšhlehnuté z motivačních citátů, s pozměněním jednoho-dvou slov.

Hodnocení na GR: 1.5 z 5 hvězdiček


V pasti času (A Wrinkle in Time Quintet, #1)V pasti času

Ke knize jsem byla trochu skeptická, vzhledem k datu vydání. Ale příjemně mě překvapila. Lehce pohádkové, dobře se to četlo a těším se na pokračování. Palec nahoru! A určitě omrknu film!
Hodnocení na GR: 3.5 z 5 hvězdiček






Vítr ve dveřích (Time Quintet, #2)Vítr ve dveřích

Vítr ve dveřích se mi líbil o kapku méně než jednička, i když pořád to bylo dost zajímavé. Místo hledání tatíka tu tentokrát máme nemocného Charlese a cestu do hlubin lidských buněk. Jako jo, čtivé a docela zábavné, ale mým favoritem zůstává jednička.

Hodnocení na GR: 3 z 5 hvězdiček





Kamenný dům (A Class Novel)Kemenný dům

Kamenný dům je třetím a posledním dílem novel k televizní sérii Class, která je companionem ke kultovní show Doctor Who. Ze všech tří knih mi přišel Kamenný dům nejslabší a bavil mě nejlépe. Nikdy jsem nebyla velkým fanouškem Tanyi, takže mi byla celou knihu ukradená. Duchařská storka taky nic moc, ale jako jednohubka dobrý.

Hodnocení na GR: 3 z 5 hvězdiček




Nejdelší den Adama T.Nejdelší den Adama T.

Boží. Za dvě a půl hoďky přečtené. Prostě Ness! A víte co? Části s Královnou a Faunem se mi líbily stokrát víc jak ty Adamovy (Adam byl super, o tom žádná, ale duchové a vše kolem mě zajímají víc). A je mi úplně buřt, že to třičtvrtině lidí nedávalo smysl. Mně to tam perfektně sedlo.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček





Traitor to the Throne (Rebel of the Sands #2)Traitor to the Throne

Takhle má vypadat pořádná YA fantasy. Do jedničky jsem se zamilovala, dvojka byla stejně dobrá, ne-li ještě lepší. Prostředí harému mě neskutečně bavilo a na konci jsem nestačila zírat. Ten big plot-twist jsem nečekala :( Už se nemůžu dočkat trojky a upřímně lituju ty, co nečtou v angličtině.
Hodnocení na GR: 4.5 z 5 hvězdiček





Zrecenzované knihy


Píseň stínů (Píseň zimy, #2)Z ohnÄ› a papíru (Velká knihovna, #2)VÅ¡echno je v pohodÄ›Chris Colfer: Za hranice království

Zhlédnuté filmy, seriály a anime


posterSierra Burgess is a Loser

Vždycky ráda uvítám nový Netflix film, který se odehrává na střední. Sierra nevypadá jako žádná modelka, ale díky klasickému omylu s výměnou telefonních čísel si začne psát s moc pěkným klukem, který má ale oči pro jinou. Sierra se sice občas chová jako pěkná idiotka, na druhou stranu mi ale byla sympatická a plus dávám i za herce Petera z To All the Boys I've Loved Before. Jako jednohubka stojí rozhodně za podívání.

Hodnocení na ČSFD: 3 z 5 hvězdiček



posterBleach Live Action

Obyčejně jsem ohledně live action adaptací anime či mangy poměrně skeptická, a o to víc u těch, které miluju. Trailery na Bleach sice vypadaly poměrně dobře, ale stejně... Je dost těžké zachytit tu správnou atmosféru. Bleach je navíc dlouhá série, takže je dost těžké vybrat tu správnou část, kterou zfilmovat. Jak tedy dopadl live action film? Well, rozhodně to nebylo špatné. Byla jsem sice trochu zklamaná z některých změn, které tu scénáristé oproti originálu provedli, ale tak co... Mohlo to dopadnout o dost hůř.

Hodnocení na ČSFD: 3 z 5 hvězdiček


posterDaily Lives of High School Boys

Daily Lives už jsem měla rozkoukané tak půl rok. První polovinu jsem viděla společně s přítelem a několika dalšími lidmi na VR, takže mě to samozřejmě bavilo o to víc. Jinak je ale to fajn oddechovka. Pokud hledáte nenáročné a vtipné anime, které občas přestanete chápat, pak vám Daily Lives doporučuji. Kresba je příjemná na pohled, stejně jako postavy. Mým největším oblíbencem byla Literary Girl :3

Hodnocení na ČSFD: 4 z 5 hvězdiček



posterAni Ni Tsukeru kusuri wa nai!

Na Ani Ni Tsukeru jsem narazila úplnou náhodou, když jsem hledala nějaká doporučení na krátká anime. Podle antoace mne to zaujalo, a tak jsem se rozhodla to rovnou vyzkoušet. Jedna epizoda má pouze tři minuty, takže je celá série fakt jen na chviličku. Překvapila mne i kresba, na kterou se moc hezky kouká. Hlavní hrdinka a její bratr jsou super komedické duo, které pobaví vždy a všude.

Hodnocení na ČSFD: 4 z 5 hvězdiček

posterYami Shibai 5

Jako klasicky tu mám další sérii horrorových minipovídek Yami Shibai, které jsou vždycky na chvíli. Ani ne čtyřminutové anime, které potěší každého milovníka hororu. Upřímně mne předchozí příběhy a série bavily daleko víc, ale občas se v sérii našel díl, který mne dokázal i trochu vyděsit. Většinou jde spíš ale o creepy podivnosti, které nikdo kromě Japonců nepochopí. Neurazí, ale ani nenadchne.

Hodnocení na ČSFD: 3 z 5 hvězdiček



posterBackstreet Girls: Goku Dolls

V září končila i většina letních anime, která jsem měla dva-tři měsíce rozkoukaná. Prvním z nich byly Goku Dolls, na které mne nalákala fakt bizarní anotace. A divné to teda bylo. Komediální anime, kde se ze tří mafiánů díky operaci stanou idol slečny. Manažera jim dělá jejich mafia šéf, který v idolech vidí velký potenciál. Vtipné to rozhodně bylo, protože nově přeoperované slečny pořád myslely jako pořádní chlapáci a podle toho se i chovaly. Pokud hledáte něco bizarního, u čeho se dobře pobavíte, zkuste Goku Dolls.

Hodnocení na ČSFD: 4 z 5 hvězdiček

posterIsekai Maou to Shoukan Shoujo no Dorei Majutsu - ANIME MĚSÍCE

Letní sezóna s sebou přinesla spoustu anime, která se mi fakt líbila. Patří mezi ně i Isekai, který bych zařadila někam do fantasy, komedie a harémového anime. Hlavní hrdina z našeho světa se nějakým způsobem přenese do počítačové hry, kterou hraje, a stane se svojí postavou - démonem Diablem. K tomu získá dvě moc přitažlivé slečny, které díky popackanému kouzlu zotročí a stane se jejich mistrem. Isekai je rozhodně pro starší diváky - hlavně díky sexuálnímu podtextu v některých scénách. Bavilo mě to moc a vůbec by mi nevadilo, kdyby to mělo další sérii.

Hodnocení na ČSFD: 5 z 5 hvězdiček

Phantom in the TwilightPhantom in the Twilight

Phantom in the Twilight ze začátku vypadal jako další generic anime s lehkým reverse harémem. Nakonec to tak ale úplně nebylo. Phantom mme velmi mile překvapil. Nebylo to nic, z čeho bych si sedla na zadek, ale hlavní hrdinka a její nejlepší kamarádka byly obě moc sympatické a moc hezké. Děj sice byl místy trochu předvídatelný, ale osobně mi to vůbec nevadilo. Na novou epizodu jsem se každý týden těšila, a to je podle mého to nejdůležitější.

Hodnocení na ČSFD: 4 z 5 hvězdiček


posterSenjuushi

Abych nepsala jen o pěkných věcech, mám tu i jedno velké zklamání, a to je Senjuushi. Nalákala mne na něj anotace, která slibovala borce, kteří jsou reinkarnovanými zbraněmi. Nezní to úžasně? Výsledek byl ale strašný. Animace sice ještě ušla, ale nemělo to v podstatě žádný děj a všechny postavy byly strašně ploché a ničím nevybočovaly z řady. Je to vážně škoda, protože ten nápad je boží. Senjuushi je navíc nejhůře hodnocené anime na MyAnimeListu, což už o něčem svědčí...

Hodnocení na ČSFD: 2 z 5 hvězdiček


posterHappy Sugar Life

Jedním z nejlepších anime letní sezóny je bezesporu Happy Sugar Life. Nikdy bych neřekla, že se mi bude tak líbit příběh o trochu víc šílené slečně, která unesla malou holčičku, ale je to tak. Happy Sugar Life má v sobě hodně násilí, krve a nechybí ani nějaká ta smrt. V podstatě je to děsně psycho, což v anime miluju.

Hodnocení na ČSFD: 4 z 5 hvězdiček




posterFree! Dive Into Future

Na další sérii Free! jsem čekala jako na smilování. Na svoje gay plavce nedám dopustit a na jejich příběh si vždy ráda počkám. Dive Into Future začalo tam, kde skončilo Eternal Summer. Kluci se konečně dostali na vysokou, což s sebou přináší nové výzvy. Na jednu stranu bylo Dive Into Future moc fajn - vrátily se staré postavy a já mohla v klidu slintat nad jejich svaly. Na druhou stranu tu ale byly i postavy, které nemusím a nevadilo by mi, kdyby byly úplně vynechané. Ve výsledku to ale bylo moc dobré a nemůžu se dočkat pokračování.

Hodnocení na ČSFD: 4 z 5 hvězdiček

posterSatsuriku no Tenshi

Druhým favoritem po Happy Sugar Life je Satsuriko no Tenshi, aka Angels of Death. Opět mne nalákala anotace, která zněla jako něco, co by se mi mohlo fakt líbit. A líbilo! Anime sice ještě pořád běží ve speciálech, hlavní série je ale ukončená a bože, bylo to fakt super! Hlavní duo Isaac a Rachel miluju a jsem celkem naštvaná, že mi hra, na které je anime postavené, nefunguje. Well, možná jednou!

Hodnocení na ČSFD: 4 z 5 hvězdiček



A jaké bylo vaše září?

1 komentář :

  1. Díky tvé recenzi na goodreads jsem si musela zakoupit Pestilence - zatím jsem v první třetině knihy, ale je to jízda! :D Film Sierra Burgess is a Loser mám v hledáčku už nějakou dobu, tak snad se k němu v blízké době dostanu.

    OdpovědětVymazat