čtvrtek 23. srpna 2018

Recenze - Mráz nebo noc

Mráz nebo noc (Sníh nebo popel, #3)Oficiální anotace

Meira by udělala cokoli pro záchranu světa. Nejdříve se ale musí naučit ovládat svou magii. Když jí vůdce tajného řádu z Paisly nabídne, že ji bude učit, neváhá ani chvíli. Ale Rozklad může porazit jen jediným způsobem – bude muset sestoupit do labyrintu pod Střídavými královstvími, vzdát se své magie a učinit tu největší možnou oběť. Mather se rozhodl najít a zachránit svou královnu, ale s plánovaným útokem na Angrova království se jeho cíl stále vzdaluje. A Ceridwen, které Angra zabil bratra a ukradl zemi, se snaží zachránit svůj lid i svou lásku. Meira, Mather a Ceridwen musí spojit všechna království Primorie, jinak ztratí všechno.

Proč jsem si knihu vybrala?

První dva díly trilogie Sníh nebo popel mne až tak neokouzlily, pořád jsem v příběhu ale viděla potenciál a doufala jsem, že se někdy projeví. Mráz nebo noc má navíc naprosto fantastickou obálku, kterou v knihovně prostě musíte mít. A chtěla jsem vědět, jak to s Matherem dopadne!



Něco málo k obálkám

Mráz má z celé trilogie rozhodně tu nejkrásnější obálku a naživo je fantastická. I když obsah není až tak moc dle mých představ, krásné obálky to plně vynahrazují. Jsem moc ráda, že se nakladatelství CooBoo rozhodlo pro originály.

Hodnocení
Po otevření magické propasti a Theronově zradě je král Angra spolu s Rozkladem na vzestupu. S podporou královny Ventralli si zotročil skoro všechna království ročních období a dvě střídavá. Královna Meira je v úzkých - stále neovládá svou moc a spojenců má pomálu. Zůstává ji jediná možnost - pátrat v horském království Paisly, které by mohlo skrývat klíč k tomu, jak Angru porazit. Meira však ví jediné - záchranu světa nepřežije. Mather spolu s Dětmi oblevy a princeznou Ceridwen mají jiný úkol - osvobodit všechny uvězněné, shromáždit armádu a získat Meiře potřebný čas k tomu, aby mohla zlo zastavit jednou provždy. Otázkou ale zůstává jediné - zvítězí povinnost ke království nebo láska?Výsledek obrázku pro frost like nightMráz nebo noc je třetím a závěrečným dílem trilogie Sníh nebo popel z pera Sary Raaschové. Autorka zasadila děj své fantasy do magického světa Primorie, ve kterém jsou dva druhy království - Roční období a Střídavá království. Jak asi víte, nebyla jsem až tak velkým fanouškem prvních dvou dílů, a tak jsem do závěrečného dílu šla celkem skepticky. Byla jsem ale příjemně překvapená. První polovina knihy se sice nese v pomalejším tempu a je lehce nudnější, na druhou stranu má ale autorka velmi čtivý styl psaní, takže mi to popravdě ani tolik nevadilo a dokonce jsem jí odpustila i nelogická rozhodnutí, kterých se hrdinové občas dopouštěli. Druhá polovina ale byla o dost akčnější a čtivější a byla jsem až překvapená, jak mne bavila. Jistě, není to žádná epická fantasy, pokud ale máte rádi nenáročné a jednoduché příběhy, bude se vám Mráz nebo noc líbit. Samotný závěr je sice lehce předvídatelný a i když se nevyvíjel dle mých představ, i tak jsem si ho užila.
Tahle válka skončí mojí smrtí, ale teď jsem naživu. A jestli mám jít do Klarynu a pro tenhle svět se dobrovolně obětovat, chci to udělat bez lítosti.

Související obrázek
Zdroj

Co se týče postav, v závěrečném díle máme hned tři úhly pohledu. Klasicky už tu máme zimní královnu Meiru, která byla zrazena jedním ze svých nejbližších a navíc musí čelit tomu, co ji čeká. Na jednu stranu chápu, že není úplně snadné přijmout fakt, že se musíte sebeobětovat, Meira se ale v první polovině příběhu jen litovala a neuvěřitelně mi lezla na nervy. To se týká i jejího vztahu s Matherem, který nesnáším a vždycky budu Team Theron. V druhé polovině se ale Královna už vzpamatovala a byla celkem badass. 

Co se týče Mathera, ráda jsem ho neměla a názor na něj nikdy nezměním. Stále zastávám názor, že jeho postava je naprosto zbytečná a bylo by nejlepší, kdyby tam nebyl. Nevím, co se autorce stalo, ale za postavu Ceridwen by si zasloužila pusu. Letní princezna je ukázkou toho, jak by měly vypadat všechny postavy - neohrožená, chytrá a statečná. Na druhou stranu ale také se spoustou chyb, což se projevuje hlavně při střetech s Angrou. Cerie je prostě boží, stejně jako Jesse, jehož chování mne mile překvapilo. I když jsem v předchozích dílech nemusela Sira, v Mrazu jsem ho překvapivě chtěla. Líbil se mi především zvrat na konci a to, jak se Sir zachoval. Tomu se říká progress. Angra je jako záporák celkem nuda - v předchozích dílech byl víc badass. A pak tu máme celou řadu nových postav, které byly taky fajn. 

A jaké byly mé pocity po dočtení Mrazu nebo noci? Jsem sama překvapená tím, jak moc se mi to líbilo. Sice to pořád hodnotím jako průměr, ale oproti dílům je to solidní zlepšení. Je vážně škoda, že v podobném duchu nebyly předchozí díly, protože pak by to vypadalo úplně jinak. Na druhou stranu tu je ale naděje, že se autorka už trochu vypsala a její nová série These Rebel Waves, která u nás také vyjde v překladu, bude pecka. Mráz nebo noc byl pro mě nostalgickou záležitostí. Mathera jsem nesnášela stejně urputně jako v prvním díle, úžasné kapitoly Ceridwen to ale vyvažovaly. Meira je pořád tou samou Meirou s čakramem a Sir... Sir je Sir (aka William). Pokud jste přežili druhý díl, určitě si závěrečný díl přečtěte. Nic tím neztratíte a je to vlastně fajn.

Mráz nebo noc bych doporučila všem, kteří stále neztratili naději v Saru Raasch a doufají, že bude lépe. Bude, tak se nebojte a přečtěte si to! Autorka navíc přijede na letošní Humbook, takže o důvod víc, proč si to přečíst!

Celkové hodnocení:  3 z 5 hvězdiček



Děkuji nakladatelství CooBoo za poskytnutí recenzního výtisku. 

Více o knize ZDE

Zdroje:
Obálka a anotace

1 komentář :

  1. Jsem hodně zvědavá jak se mi poslední díl bude líbit. Trochu se ho obávám, ale chci sérii zakončit, tak snad bude poslední díl aspoň trochu lepší než ten druhý. :)
    A když říkáš, že nemám ztrácet naději, tak jsi mi docela zlepšila náladu :D

    OdpovědětVymazat