středa 4. září 2019

Měsíční shrnutí za duben 2019


Co jsem přečetla, zrecenzovala a viděla za duben?
To vše můžete najít v tomto článku.

Přečtené knihy


Absolute ZERO: The Forbidden Epic of Fallen AngelAbsolute ZERO: The Forbidden Epic of Fallen Angel

Krátký komiks ze světa Hatoful Boyfrienda, a to konkrétně z fantasy světa, který ve své hlavě vytvořil Anghel. Anghel je můj nejoblíbenější kluk z celé hry a naprosto jsem se do něj zamilovala, takže tohle byl must read. Je škoda, že je to tak krátké, protože jsem si to fakt užila. A ta kresba! Naprostá bomba.

Hodnocení na GR: 4.5 z 5 hvězdiček




Defy Me (Shatter Me, #5)Defy Me - KNIHA MĚSÍCE

SHDIHSDSJDOJD!!! WOW WOW WOW.
Pocitově jsem na tom po dočtení podobně jako u Ignite Me, i když IM pořád zůstává mojí knihou No 1. Ale jen o fous. Narozdíl od Restore Me bylo Defy Me akční už od začátku. A JE TU NOVÉ POV Z POHLEDU KENJIHO!!! MŮJ MANŽEL SE DOČKAL SVÝCH KAPITOL. A je to jen dobře. Díky němu to bylo hned svižnější a odsýpalo to. V Restore Me jsme svět Reestablishmentu teprve poznávali, v Defy Me na nás padaly samé bomby. Jedno odhalení za druhým, vývoj světa jak něco a v podstatě vše, co jste si až dosud mysleli, je úplně jinak. Upřímně lituju všechny, kteří četli knihu v češtině a nedočkali se pokračování, protože upřímně... tahle série začíná až ke konci čtyřky. Anyways, spousta vtipných momentů, boží zápletka, postavy, KENJI a Bruce Lee... Nepředpokládám, že by tuhle knihu letos ještě něco překonalo. 

Hodnocení na GR: 5 z 5 hvězdiček

Síla OhnÄ› (Sedmiříší v troskách, #1)Síla Ohně

O Cindě Williams Chimě jsem toho na poli fantasy v zahraničí slýchala dost, a proto jsem byla neskutečně ráda, že jsem se konečně k některé její knize dostala. Síla ohně je dost zvláštní, alespoň co se celého světa týče. Jde totiž rovnou o spin-off k Sedmiříší, což ale vůbec neva. Jen je dost zvláštní, že je polovina názvů míst v angličtině a půlka v češtině. Příběhově jsem byla nadšená, jediné, co mi to trochu kazilo, byla lehká instalove. Rozhodně stojí za přečtení.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


White RoseWhite Rose

Příběh o odbojovém hnutí White Rose z Německa během 2.sv. války psaný formou poezie. Na knihu jsem narazila pár dní dozadu, ale okamžitě mne zaujala a nezklamala. O hnutí jsem sice nikdy neslyšela, příběh mladé Sophie mne ale dostal. Kniha je založena na pravdivých událostech, což je o to smutnější. Pokud hledáte silný příběh z druhé světové psaný formou poezie, doporučuju.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček



Legendary (Caraval, #2)Legendary

Trvalo mi fakt dlouho, než jsem se dokopala ke druhému dílu Caravalu (nechápu proč). Jedničku jsem si zamilovala i když vím, že ji dost lidí hejtí. Legendary je ale z pohledu Telly, kterou jsem v jedničce fakt děsně nesnášela. A ve výsledku to nebylo vůbec špatné, dokonce jsem si k ní našla i nějakou tu cestu a oblíbila jsem si ji. Na Caraval to sice nemá, ale nemůžu být vybíravá.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček




Místo, kde bydlímMísto, kde bydlím

S knihami stejného formátu ze stejné řady jako je Místo, kde bydlím (Charlie, Dej mi své jméno) jsem měla jen samé špatné zkušenosti, takže jsem k téhle přistupovala dost skepticky. Nakonec to ale bylo příjemné překvapení. Začetla jsem se prakticky hned a i když tam byla místa, která mi nedávala moc smysl, ve výsledku mi to až tak nevadilo. Moc se mi líbila romantická linka - hlavně co se týče té intercultural lásky. Jinak se kniha zabývá tématem bezdomovectví a domácího násilí. Určitě to není to nejlepšího z tohohle žánru, ale nebylo to vůbec bad.

Hodnocení na GR: 3.5 z 5 hvězdiček


No Game No Life Tom 2 (No Game, No Life manga, #2)No Game No Life Vol. 2

No Game No Life jsem si jako anime neskutečně zamilovala. V dubnu jsem se také rozhodla dočíst druhý svazek mangy, který mi doma ještě ležel. Opět to bylo skvělé. Soru bych si nejradši hned vzala (klidně i se Shiro) a Steph je prostě zlatíčko. Nejlepší je na tom ten artstyle. M.I.L.U.J.U.

Hodnocení na GR: 3.5 z 5 hvězdiček





Spice & Wolf. Tom 11 (Spice & Wolf, #11)Spice & Wolf 11

A další manga. Tentokrát můj oblíbený Lawrence s Holo. Na téhle sérii se nedá moc co zkazit. Vtipné, miloučké a ňuňu. Eve mi sympatická moc nebyla, ale co... eh.

Hodnocení na GR: 3 z 5 hvězdiček






MÄ›sto ze skla (The Mortal Instruments, #3)Město ze skla

Už je to 6-7 let, co jsem četla dvojku, takže jsem trochu tápala. Mám ale vyspoilerováno z Lady Midnight, takže jsem ani překvapená nebyla. Bylo ale fajn vrátit se do světa Lovců stínů - sice mám pořád nejradši Tessu, Clary a Jace ale taky nejsou k zahození. Navíc spousta Maleca! Bylo to fajn...

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček





Jsem holka. Co s tím? (The Spinster Club, #3)Jsem holka. Co s tím?

Holly Bourne to opět dokázala. Bylo to boží, občas z toho bolelo srdíčko, ale užila jsem si to! Lottie je božácká, stejně jako její kamarádky a Will byl ňuňu. Tahle série je prostě must read. Okamžitě všichni přečíst! Autorka umí podat feminismus fakt moc suprově.

Hodnocení na GR: 4.5 z 5 hvězdiček





Wilczyca i Czarny Ksiaze. Tom 1 (Wolf Girl and Black Prince, #1)Wilczyca i Czarny Ksiaze 1

Wolf Girl and Black Prince je jedna z mých velkých srdcovek. Miluju jak anime, tak i live action film, takže jsem přirozeně musela sáhnout i po manze. Zatím mám doma jen první díl (musím napravit!), takže jsem si alespoň oprášila, jak to vše začalo. Kresba je boží, Erika je boží, Sata je boží. Gimme mooooore!

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček




Zmizení Sáry LindertovéZmizení Sáry Lindertové

Od knihy jsem moc nečekala, ale byla jsem velmi mile překvapená. Až na nějaké drobnosti byla Sára Lindertová naprostá bomba. Potvrzuje se tu i to, že i čeští autoři umějí napsat bombastickou fantasy/horor. Neskutečně čtivé, creepy (i já se bála, a to je co říct) a celé tajemství bylo zajímavé (svým způsobem mi to připomnělo 172 hours on the moon). Mým favoritem byl hlavně Adam a vyšetřovatel Ehler, nesnášela jsem Olivera. Hvězdičku dolů dávám jen za konec, který mi připadal až moc uspěchaný a čekala jsem něco trochu jiného. Jinak ale boží, doporučuji.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Síla stínů (Sedmiříší v troskách, #2)Síla stínů

Chci další díl, a to hned. V jedničce jsem si tolik nesedla s hrdiny, ve dvojce už to byla jiná písnička. Miluju je všechny tři. A bylo mi fuk, že se tam párkrát mihla Jenna z jedničky. Sedmiříší má svoje kouzlo a i když je tohle spin-off série, vůbec to nevadí.

Hodnocení na GR: 4.5 z 5 hvězdiček





Warcross (Warcross, #1)Warcross

Z těch pětihvězdičkových recenzí jsem čekala naprostou bombu a... jsem trochu zklamaná. Autorčin styl psaní je rozhodně čtivý, ale asi jsem trochu přecenila celý nápad. Čekala jsem, že ve VR a Warcrossu stráví hrdinové daleko víc času a vše bude jen o šampionátu - těšila jsem se na spoustu bitev, týmy a tak... Emika je poměrně zajímavá hrdinka, ale neodpustím ji to, že na začátku prohlásila, že radši než zaplatit obrovský dluh, tak si radši koupí barvy na vlasy, které prostě musí mít. Jako wtf? Priority? Prakticky všechny plot twisty jsem odhadla dopředu, stejně jako to, kdo je Zero, takže mě nic moc nepřekvapilo. Na rozdíl od ostatních mi ale romantika nevadila, i když to trochu zavánělo instalove. Daleko víc mne zaujaly vedlejší postavy z Emičina i ostatních týmů a je děsná škoda, že tam až tak moc nebyly. Další díl si ale moc ráda přečtu, protože potenciál tahle kniha rozhodně měla.

Hodnocení na GR: 3.5 z 5 hvězdiček


Vzestup (Dobyvatelská sága, #2)Vzestup

Dokonalé. Jedna z nejrealističtějších YA, které jsem kdy četla. Historické reálie naprosto miluju, stejně jako autorčin styl psaní. Lada je neuvěřitelně badass hlavní hrdinka, která nikomu nic nedaruje a jde si tvrdě za svým. Její kapitoly jsem milovala, na rozdíl ty Raduovy. Radua nenávidím už od jedničky, a i když je to dobře napsaná postava, kamarádi nikdy nebudeme. Z jeho kapitol jsem si zamilovala jenom Naziru a Cypriána... Líbí se mi i to, že tu je spousta politiky a války - i když to ve větší míře nemusím, tady je to osvěžující. Trojka bude pecka.

Hodnocení na GR: 5 z 5 hvězdiček


Obsidio (Akta Illuminae, #3)Obsidio

Ze všech tří dílů asi nejslabší, i když pořád to bylo velice podařené a s koncem jsem spokojená. Nejlepší postavou za mě stále zůstává SPIRO, kterého miluju. Asha ani Lindstorm mě moc nezaujali, spíš jsem si užívala cameo předchozích dvou párů. Už se těším na Memento.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček





The Mermaid's Voice Returns in This One (Women Are Some Kind of Magic, #3)The Mermaid's Voice Returns in this one

Na Amandu docela okay. Některé básničky meh, některé byly fajn. Pořád mám nejradši Čarodějnici. (Still and always better than Atticus though). U Amandy je to většinou hit or miss, alespoň pro mě.

Hodnocení na GR: 3 z 5 hvězdiček






Zrádné srdce (Kroniky pozůstalých, #2)Zrádné srdce

Falešný polibek se mi moc líbil, a proto jsem se těšila i na dvojku. Realita? Zklamání. Absolutní nuda. V knize se za těch x stránek nic nestalo. Ani ten Kaden to nezachránil. A i když má mít Lia údajně nějaký Dar, tak teda nevím... Upřímně doufám, že trojka bude lepší, protože tohle mě skoro dostalo do čtecí krize (jedničku jsem četla pár hodin, dvojku přes týden).

Hodnocení na GR: 2.5 z 5 hvězdiček




Wildcard = Divoká karta (Warcross, #2)Wildcard

Když se oprostím od toho, že je to něco úplně jiného, než jsem čekala, tak je tu oproti prvnímu dílu velké zlepšení? Bavila jsem se od začátku do konce, Emika mě už tolik neštvala a dokonce tu moc nebyla ani ta instalove z jedničky. Nejlepší na celé knize jsou vedlejší postavy - Tremaine, Roshan a ostatní Jezdci. Co se týče Zera... meh. Už v jedničce jsem se nemohla srovnat se jménem Sasukeho a ve dvojce to bylo ještě víc cringey. Jakože... vím, že je to pravděpodobně běžné japonské jméno, ale Sasuke jen jeden... a to Sasuke Učiha z Naruta. pokaždé, když někdo na Sasukeho mluvil, okamžitě mi naskočil Učiha, ne ten z Warcrossu... Ale to je jen detail.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Tamamo the Fox Maiden and Other Asian Stories (Cautionary Fables and Fairy-Tales)Tamamo the Fox Maiden and Other Asian Stories

Tamamo jsem náhodně ulovila na Netgalley. Jakmile jsem spatřila, že jde o asijské příběhy v podobě komiksu, nemohla jsem odolat. A bylo to vážně skvělé. Neskutečně se mi líbil styl kresby - každý příběh měl jiného autora, a tím pádem byl jiný. Také se mi líbil fakt, že kromě známějších příběhů z Japonska a Číny sem byly zařazeny i ty méně známé, třeba z Arábie či Indie. Yep, rozhodně můžu doporučit!

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček



Dream Daddy: A Dad Dating SimulatorDream Daddy: A Dad Dating Simulator

Dream Daddy je počítačová hra, kterou si vždycky moc ráda zahraju. O čem je? O Daddies. Takhle to zní děsně vtipně, ale je to fakt super. A rozhodně to není žádná úchylárna! Nicméně k téhle hře vznikla i komiksová antologie, kterou jsem taktéž ukořistila na Netgalley. Obsahovala několik příběhů, každý z pohledu jiného Daddyho. Mým nejoblíbenějším byl bezesporu Damien, ale fajn byly i ty ostatní. Palec nahoru.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček



Catwoman: ZlodÄ›jka duší (DC Icons, #3)Catwoman: Zlodějka duší

Z DC universa jsem viděla a četla málo. Catwoman nikdy, tudíž jsem šla do příběhu nepolíbená, což je asi dobře. Na jednu stranu jsem neměla s čím porovnávat, na druhou stranu jsem si mohla příběh užít pro něj samotný. Sice mi to jako dílo Maasové moc nepřipadalo, i tak se to ale dobře četlo. Zápletka mě bavila, stejně jako hlavní hrdinka, která byla pěkně badass a její motivy mi připadaly i rozumné. Za sebe mohu doporučit.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček



Captured by the SheikhCaptured by the Sheikh

Captured by the Sheikh je moje první manga od Harlequinu. A byla jsem překvapená, jak super to bylo. Šejkové jsou vždycky cool. Princ Khalil unese královnu Elenu a drží ji jako rukojmí. Bum bác, zápas o trůn, láska... Jop, líbilo se mi to. Kresba byla moc příjemná na pohled. Doporučuji.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček





Chobits, Tom 4 (Chobits, #4)Chobits 4

Chobits je moje srdcovka. S každým dalším volume je to ale smutnější a smutnější a úplně se bojím, jak to celé skončí. Chii je neskutečně roztomilá a s hlavním hrdinou jsou totální OTP. Prosím, buď v pořádku!

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček






Siedmiu książąt i tysiÄ…cletni labirynt 2Siedmiu książąt i tysiącletni labirynt 2

Sedm princů a tisíciletý labyrint rozhodně není mou nejoblíbenější sérii. Dost průměr. Jediné, co to zachraňuje, jsou to poměrně pohlední mladíci. Přežila jsem to. Ještě, že to má jenom 4 díly xD

Hodnocení na GR: 3 z 5 hvězdiček






Zrecenzované knihy


Shadow of the Fox (Shadow of the Fox, #1)Zloději dýmu (Zloději dýmu, #1)HUMBLOKPlanetarium
Síla Ohně (Sedmiříší v troskách, #1)Místo, kde bydlímJsem holka. Co s tím? (The Spinster Club, #3)
Město ze skla (The Mortal Instruments, #3)Síla stínů (Sedmiříší v troskách, #2)Zmizení Sáry Lindertové



Zhlédnuté filmy, seriály a anime


posterMob Psycho 100 II 

Už první série Mob Psycho 100 byla vynikající. Anime sice nemá příliš typickou kresbu, právě to je na ní ale dost unikátní. Espery v jakékoliv podobě můžu, takže jsem se přirozeně těšila i na druhou sérii. A bylo to boží! Pokud hledáte dobré anime, tak je tu pro vás Mob!

Hodnocení na ČSFD: 4 z 5 hvězdiček





posterAvengers: Endgame - FILM MĚSÍCE

Naprostá dokonalost. Na Endgame jsem čekala jako na smilování boží a rozhodně nezklamalo. Občas to bylo sice trošku pomalejší, vše ale dávalo absolutní smysl. A osobně jsem neskutečně ráda, že mí milášci dostali víc prostoru (Hawkeye!). A ten time travel? Boží! Protože Loki! A ten konec? Zlomil mi srdce :(

Hodnocení na ČSFD: 5 z 5 hvězdiček




posterOreimo

Oreimo jsem tak nějak přetrpěla. Neříkám, že to byl absolutní trash, ale rozhodně nejsem cílová skupina. Zavání to incestem a... eh. Ani nevím, jak tuhle sérii popsat. Samozřejmě na druhou sérii mrknu, abych to dokoukala, ale meh...

Hodnocení na ČSFD: 2 z 5 hvězdiček





posterMumie: Hrob dračího císaře

No comment. Od původní série šla kvalita fakt dolů. Dejte mi zpět moji boží Mumii a Imothepa :(

Hodnocení na ČSFD: 2 z 5 hvězdiček







posterAssassination Clasroom + specials

Naprosto boží! Koro-senseie a jeho třídu zabijáků jsem si absolutně zamilovala. Vtipné, svým způsobem smutné a stejně boží. Pokud jste o anime ještě neslyšeli, určitě po něm mrkněte. Sama jsem ho odkládala poměrně dlouho, ale vůbec nechápu proč. Těším se na druhou sérii!

Hodnocení na ČSFD: 4 z 5 hvězdiček





posterMahou shoujou tokushusen Asuka

Na magical girls si sice moc nepotrpím, u Asuky jsem ale udělala výjimku, protože se mi děsně líbil popis. A udělala jsem dobře! I když je tohle anime děsně underrated, osobně jsem si ho užila od prvního do posledního dílu.

Hodnocení na ČSFD: 4 z 5 hvězdiček






posterYuragi-sou no Yuuna-san

Yuuna byla naprosto boží komedie. Yep, je to sice harémové ecchi, ale neskutečně vtipné! Neskutečně se mi líbila kresba a celkový ráz anime. Klidně bych brala i druhou sérii, protože jak Yuuna, tak i její kamarádky jsou boží. A hlavní hrdina? K sežrání.

Hodnocení na ČSFD: 4 z 5 hvězdiček





A jaký byl váš duben?

2 komentáře :

  1. Krásné shrnutí! Filmová série Mumie patří k mým velmi oblíbeným, ale třetí díl - ač má zajímavý potenciál, byl velkým zklamáním. Imhotep zkrátka chyběl.
    Z tvých knih jsem četla např. Zrádné srdce, které mě také mimořádně zklamalo. Přitom jednička byla top. Z Catwoman jsem byla docela na rozpacích. Byla dobrá, ale něco mi v ní zkrátka chybělo :-(

    OdpovědětVymazat
  2. Avengers fakt super, sice mi začítek přišel slabší, ale pak ten konec? Bomba. Mumii mám ráda, ale tenhle díl se vážně nepovedl. Vzestup zrovna čtu, kniha skvělá, ale určitě za mě slabší jak první díl.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat