pondělí 30. září 2019

Měsíční shrnutí za květen 2019


Co jsem přečetla, zrecenzovala a viděla za květen?
To vše můžete najít v tomto článku.

Přečtené knihy


Temné a osamělé prokletí (A Curse So Dark and Lonely, #1)Temné a osamělé prokletí

S autorkou jsem se sice už dříve setkala, nikdy jsem od ní ale nic nečetla. O Temném a osamělém prokletí se ale mluvilo poměrně dost, takže jsem se rozhodla knihu sama zkusit. A rozhodně jsem ráda, že jsem to udělala! I když se mi moc nelíbil překlad názvu Uhlíkov, příběhově to bylo fajn. Hlavní hrdinka navíc byla děsně badass a s ničím se nemazala. Má jediná výtka? Moje OTP se nikdy nesplnilo! :(((

Hodnocení na GR: 4.5 z 5 hvězdiček



Jeřábí ženaJeřábí žena - KNIHA MĚSÍCE

Na vydání Nessovky pro dospělé jsem čekala x let. Dva roky jsem tu totiž sušila bookplate s Nessovým podpisem, který byl právě do téhle knihy. Byla to parádní jízda, stejně jako vždycky. Patricka mám ráda právě z toho důvodu, že píše rozličné knihy v různých žánrech, takže nikdy nevíte, co můžete čekat. Jeřábí žena byla skvělá kniha na zamyšlení - s prvky magického realismu. Ten sice sama od sebe nevyhledávám, tady to ale fungovalo báječně. Doporučuji!

Hodnocení na GR: 5 z 5 hvězdiček



SherwoodSherwood

Neurazí, ale ani nenadchne. Nevím moc, jak to hodnotit... Meagan patří k mým nejoblíbenějším spisovatelkám a Na lovu patřilo mezi top, co jsem od ní četla. Sherwood je... divnej. Robina jsem viděla pouze od Disneyho, ale příběh jakž takž znám. Největší problém, který v Sherwoodu vidím, je asi hlavní hrdinka Marian... Vůbec jsem jí to nevěřila. V některých částech působila děsně nafoukaně, protože přeci Robin se naučil střílet od ní... a pak se diví, že ji málem kuchnou, když si vyjede v šatech. Od poloviny dál mě to začalo bavit. Je škoda, že je Robin mrtvej, protože by tomu podle mě dal úplně jinej rozměr. Zabila to romantická linka. I když se dotyčný muž celou dobu tváří, že Marian miluje, od začátku jsem měla dojem, že je mu kolem 40-50... a on je ve skutečnosti podobně starý jako Marian. Ta k němu nikdy nic necítila, takže je pak o to divnější, že se k němu má. Čekala jsem víc.

Hodnocení na GR: 3 z 5 hvězdiček


Die for Me (Revenants, #1)Die for me

Po 6 letech konečně dočteno. Twilight vibes tam jsou, ale nic jiného jsem od ní ani nečekala. Bylo to nečekaně fajn, taková nostalgie. Překvapivě hlavní hrdinka nebyla ani moc otravná a rozhodně si přečtu i další díly. A navíc mám knihu i podepsanou, což je rozhodně plus! Ještě teď si vzpomínám, jak jsem před 7 lety jela poprvé do Británie a speciálně jsem tuhle knihu sháněla ve Waterstones. Yep, vzpomínky...

Hodnocení na GR: 3.5 z 5 hvězdiček



Říkala si o toŘíkala si o to 

Ehhh... Úplně nevím, jak tohle hodnotit. Během čtení jsem měla děsně velkou depku a pocit, že mám v hrudi černou díru. Rozhodně přečíst, protože je to o znásilnění, ale... Osobně jsem s tím měla problém. Hlavní hrdinka byla totiž od první stránky absolutní kráva, s kterou bylo hodně těžké soucítit. Už jsem pár knih na tuhle tematiku četla a všechny do jedné měly daleko lepší rozuzlení a to, jak se s tím všichni vypořádali. Tahle kniha má prvenství jen v jedné věci - to, co se Emmě stalo, je zatím to nejhorší, o čem jsem četla.

Hodnocení na GR: 3.5 z 5 hvězdiček


As Kismet Would Have It (Dimple and Rishi, #1.5)As Kismet Would Have It

Krátká novelka, která se odehrává po událostech When Dimple Met Rishi, kterou jsem četla pár let dozadu. A byla neskutečně cute! I když mám Dimple i Rishiho ráda, nejvíc jsem si užívala přítomnost nové postavy jménem Sweetie, která vypadá jako správňačka a dokonce má i vlastní knihu, které se už nemůžu dočkat!

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček




After: Polibek (After, #1)After: The Polibek

Zábavnější a čtivější verze Abbi Glines a Paper Princess, i když by potřebovala proškrtat asi tak o třičtvrtinu. Celé je to jen o tom, že Tessa pořád brečí a hádá se s Hardinem, odpustí mu a dají se znovu dohromady. Po první třetině to začne být neuvěřitelně iritující. Trochu to pak vylepšily sexuální scény, které jsou tak cringy, že se u nich člověk neuvěřitelně pobaví. Smála jsem se nahlas. Narozdíl od Blair a Rushe jsem Tessu a Hardin(g)a ještě nezačala nenávidět, což je dobré znamení. Pěstí si ale rozhodně zaslouží. Vlastně by to bylo i v pohodě, ale zabil to ten konec. Zkrvavené prostěradlo? Jako really? Nechutnější věc jsem ještě nečetla. Film jsem taky viděla - s předlouhou má společného jen málo a je neskutečně nudný, jelikož tam není žádné drama. Další díl si nejspíš přečtu, až budu mít náladu na něco dumb, jelikož je to pořád lepší než Abbi.

Hodnocení na GR: 2.5 z 5 hvězdiček

Shadow and Bone (GrishaVerse, #1)Shadow and Bone

Jsem docela příjemně překvapená, jelikož jsem čekala něco daleko horšího podle všech těch negativních recenzí. Série má rozhodně potenciál a doufám, že se dostane celému světu a Grishům víc prostoru. Alina je celkem okay, i když taková Genya je daleko zajímavější. Jsem jasný tým Darkling, Mala nenávidím už teď a doufám, že umře :)

Hodnocení na GR: 3.5 z 5 hvězdiček




Beztroski kemping #1Beztroski kemping 1

O Yuru Campu jsem sice už několikrát slyšela, nikdy jsem ale nečekala, že se k manze nebo k anime dostanu. Náhodně jsem ji ale potkala v knihkupectví, takže jsem si ji koupit musela, protože ta kresba.... ahhhh. Nádherná. To je jedna z věcí, které mě na téhle sérii baví nejvíc. Kempování je sice taky skvělé, ale té kresbě se nic nevyrovnám. Rozhodně budu s Yuru Campem pokračovat.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček



Kulinarne pojedynki #8 (Kulinarne pojedynki, #8)Kulinarne Pojedynki 8

Food Wars patří momentálně k jedné z mých nejoblíbenějších sérií. Jídlo a vaření prostě můžu, navíc absolutně miluju všechny postavy, které v sérii jsou. Na osmém svazku nejvíc oceňuji grafiku - pod přebalem je totiž můj milovaný Isshiki. Jsem ráda, že jsme se dočkali i nějakého backstory u Jun a Akiry, jelikož je mám oba moc ráda.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček




The Promised Neverland #2The Promised Neverland 2

The Promised Neverland snad nemusím ani představovat. Je to už klasika, která je u nás neskutečně populární. Jelikož jsem viděla anime, manga pro mě prozatím není nijak překvapující. I tak jsem si ale tohle volume užila, jelikož je tu představena moje oblíbená postava - sestra Krone. A taky je tu dost Normana :33

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček




The Devouring Gray (The Devouring Gray, #1)The Devouring Gray

Tohle bylo naprosto skvělé. Atmosférou mi to připomínalo How to hang a witch (kterou miluju). Dost temný creepy příběh o partě čtyř teenagerů, potomků zakladatelů města, ve kterém žijí. Ti kdysi zkrotili Bestii a uvěznili ji v Gray. Bestie se ale chce mstít, a tak zabíjí. A je jen na zakladatelských rodinách, aby město ochránily pomocí svých unikátních schopností. Plusem je rozhodně skoro nulová romantika (jako něco tam je, ale není to pro příběh důležité). Měla jsem trochu problém se spoustou bi charakterů, jejichž orientace je dost často připomínaná. V příběhu, ve kterém romantika nehraje roli, to vidím jako zbytečnost. Postavy byly sympatické a dobře vykreslené, stejně jako jejich schopnosti. Většinu plot twistů jsem neodhadla, a i když bych druhý díl nepotřebovala, ráda si ho přečtu, protože parta z Devouring Gray je super. Doporučuji.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček

Overlord #1 (manga) (Overlord, #1)Overlord 1

Na Overlorda mne nalákalo anime Isekai Quartet, ve kterém se v chibi formě objevují postavy právě z něj. Když jsem tedy v knihkupectví viděla i mangu, rozhodla jsem se ji vyzkoušet. Je to teprve první díl, takže nemůžu moc hodnotit, ale bylo to super. Uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet!

Hodnocení na GR: 3 z 5 hvězdiček




Jojo's Bizarre Adventure: Golden Wind, Tome 2 (Vento Aureo, #2)JoJo's Bizarre Adventure: Golden Wind, Tome 3 (Vento Aureo, #3)Jojo's Bizarre Adventure: Golden Wind, Tome 4 (Vento Aureo, #4)

JoJo: Golden Wind 2,3,4

Jojo's Bizarre Adventures tu snad už představovat nemusím. V květnu se mi povedlo přečíst hned tři volume Golden Wind. Příběhově to pro mě nic nového nebylo, jelikož jsem už viděla anime zpracování, pořád to ale bylo skvělé. Golden Wind patří k mým nejoblíbenějším částem, protože prostě nemůžu odolat sexy Italům, kteří jen tak olizují tváře kolegů (*cough cough Bruno*).

Hodnocení na GR: 4.25 z  hvězdiček

Gantz /21Gantz/22

Gantz 21, 22

Gantz a já nikdy kamarádi nebudeme. Přesto pořád věřím, že tuhle sérii dočtu. Sice moc nechápu, jak tuhle sérii někdo může vůbec přeložit, ale dejme tomu... asi nejsem cílovka. I když tam Kurono momentálně není, je to pořád stejně meh. Díky bohu, že to mám vždycky do 15 minut přečtené, jinak bych se šla fakt radši zabít než to dočítat.

Hodnocení na GR: 2.25 z 5 hvězdiček


Siege and Storm (Shadow and Bone, #2)Siege and Storm

Výplňkový díl, který se dobře četl, ale to je tak všechno. Důležité věci by se daly napsat tak ve třech kapitolách, zbytek se točí hlavně kolem Aliny a Mala (nenávidím ho). Jediným pozitivem byl Nikolai, který to trochu udržoval nad vodou a navnadil mne na další díl, stejně asi jako ty dvě scény, ve kterých byla moje favoritka Genya.

Hodnocení na GR: 3.5 z 5 hvězdiček




Mapa dní (Miss Peregrine's Peculiar Children, #4)Mapa dní 

Jsem neskutečně ráda, že se Ransom rozhodl pro pokračování, protože tohle byla jedna velká síla. A to nejenom příběhově, ale i po grafické stránce. Mapa dní slouží jako jeden velký úvod do následující trilogie a představuje, jak to funguje u Podivných v Americe pomocí roadtripu. Skvělý a velmi čtivý styl psaní, krásné dobové fotografie (barevné!) a boží postavy. Emma by si sice občas zasloužila profackovat, ale to je detail!
Hodnocení na GR: 4.5 z 5 hvězdiček



Aniołowie Zbrodni #5Aniolowe Zbrodni 5

Satsuriku no Tenshi jsem si zamilovala už v anime podobě, takže bylo samozřejmostí, že se pustím i do mang. V pořadí už pátý svazek byl opět fenomenální - kombinaci Rachel a Zacka absolutně žeru a je škoda, že anime nemělo víc dílů. Alespoň mám pořád tu mangu!

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček





Goblin Slayer 5 (manga)Goblin Slayer 5

Goblin Slayer byl ve své době děsně populární (hlavně co se týče memeček). Mně osobně se anime dost líbilo, a proto jsem ve stejné době začala číst i mangu. Páté volume opět nezklamalo a hezky mi připomenulo, co se dělo v anime. Dějově je to dost podobné, takže o nic vlastně nepřijdete, pokud si mangu nepřečtete.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček




Tokijský ghúl: DnyTokijský ghúl: Dny

První česky vydaná light novel nezklamala (snad jich bude víc!). Sbírka šesti příběhů různých postav ze světa TG. Mým favoritem je bezesporu Tsukiyama a Chie, protože prostě ňuňu... Jediná škoda, že jsou ta jména tak počeštěna. Jako chápu proč, ale bije to strašně do očí :( (můj nebohý Cukijama).

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček





Čarodějova něvěsta 7Čarodějova nevěsta 7

U manga zpracování Čarodějovy nevěsty je velmi těžké mne něčím překvapit, jelikož je manga pořád na stejné úrovni jako anime, které jsem už viděla. Pořád je ale fajn si připomenout příběh, který mě jako anime neskutečně bavil (jako anime sice vynikne víc, ale pšššt). Brzy to začne být fakt depresivní!

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček




Tokijský ghúl 14 (Tokyo Ghoul, #14)Tokijský ghúl 14

Na závěr Tokijského ghúla jsem čekala jako na smilování. Mangu jsem četla už několik let, a jelikož ji i recenzuji pro Fantasyu, byl to běh na dlouhou trať (s rychlostí, jakou u nás mangy vycházejí). Jsem s koncem spokojená? Well, do jisté míry jo. Mám dojem, že po tom šíleném anime už je dobré vše. Kanekiho ale pořád nesnáším.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček




Útok titánů 18  (Attack on Titan, #18)Útok titánů 18

Útok titánů snad nemusím ani představovat. S touhle mangou (a anime) jsem taky už strávila pěkných pár roků a řadím ji už mezi klasiky. Mangu si pořád užívám - líbí se mi, jakým směrem se celý příběh ubírá a rozhodně jsem zvědavá na pokračování.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček





Město padlých andělů (The Mortal Instruments, #4)Město padlých andělů

Po dějové stránce spíše chudší, ale i tak mě to bavilo. Pořád nemám ráda Simona, takže jeho zvýšený výskyt jsem moc dobře nenesla. Magnus a Alec saved the day though. A Isabella.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček






Naruto 40: Absolutní umění (Naruto, #40)Naruto 41: Džirajova volba (Naruto, #41)

Naruto 40, 41

Na každý další díl Naruta se vždycky neskutečně těším. Za ty roky mě pořád neomrzela, což je jedině dobře. Neskutečně jsem si zamilovala Deidaru, jehož boj se Sasukem byl fakt boží a dokonce jsem díky němu začala přemýšlet i nad tím, že bych mrkla na anime. Třeba jednoho dne!

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Herezja miłości #01 (Herezja miłości, #1)Herezja Milosci 1

Tuhle erotickou mangu jsem začala číst společně s Věrkou. Jde v podstatě o naše démoní porno, které jsme si ve společném čtení neskutečně užily. Bylo to boží. Baal je boží a neskutečně hot. Chci ho pro sebe.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček







Zrecenzované knihy


Vzestup (Dobyvatelská sága, #2)Catwoman: Zlodějka duší (DC Icons, #3)Wildcard: Divoká karta (Warcross, #2)Jeřábí žena
Říkala si o toTemné a osamělé prokletí (A Curse So Dark and Lonely, #1)Mapa dní (Miss Peregrine's Peculiar Children, #4)Obsidio (Akta Illuminae, #3)



Zhlédnuté filmy, seriály a anime


posterAfter: Polibek

Knižní After byla jedna velká katastrofa. Přirozeně jsem tedy byla zvědavá, jakým směrem se bude ubírat její filmová podoba. Oh well... byla to jedna velká nuda. To, co z knihy dělá fenomenální trash, tu prostě chybělo. A může mi někdo říct, kdo vybíral herce na Hardina? Vždyť je slizkej!

Hodnocení na ČSFD: 2 z 5 hvězdiček





posterSestra

Na Sestru jsem se chystala poměrně už dlouho, jelikož jednu z hlavních rolí hraje Taissa Farmiga, kterou miluju už od první série AHS. Film je navíc součástí na sebe navazující série hororů jako je např. V zajetí démonů či Annabelle. Příběhově mne horor až tak nezaujal - bylo to typické béčko, ve kterém došlo k posednutí. Nebála jsem se, ale trash to taky nebyl. Průměr.

Hodnocení na ČSFD: 3 z 5 hvězdiček




posterPokémon: Detektiv Pikachu

Všichni fanoušci Pokémonů určitě zaznamenali film Detektiv Pikachu - první live action film, kterého jsme se v sérii dočkali. Pokémoni jsou pro mě srdcová záležitost, takže jsem samozřejmě musela vidět i tenhle film. A ve výsledku to bylo boží! Hlášky Ryana Reynoldse nezklamou v jakékoliv podobě. A ti Bulbasauři? Awww.

Hodnocení na ČSFD: 4 z 5 hvězdiček




posterKantai Collection: The Movie

V květnu jsem se konečně dostala i k filmu ke Kantai Collection, ve které se slavné válečné lodě proměnily v anime slečny. Samotný film byl boží - dojemný, srdcervoucí a celkově fakt super. Hlavně, co se týče Kisaragi :(

Hodnocení na ČSFD: 4 z 5 hvězdiček





posterSword Art Online 2

Sword Art Online je celkově hodně kontroverzní anime. Buď ho milujete nebo nenávidíte. Osobně chápu, proč se lidem nelíbí, ale osobně se přikláním spíš k té první skupině. Druhá série byla absolutně boží - alespoň tedy část, která se odehrávala v GGO. Sinon je jedna z mých nejoblíbenějších hrdinek a střelné zbraně jsem si užila daleko víc než meče (i když Kirito si dokáže poradit i s tím). Kirito je sice trošku OP a moc ho nemusím, vedlejší postavy to ale vynahrazují.

Hodnocení na ČSFD: 4 z 5 hvězdiček


posterSAO: Ordinal Scale

Sword Art Online se dočkal i filmu Ordinal Scale, ve kterém je představena nová technologie využívající augmentované reality - Augma. Oproti klasické sérii to bylo o trochu slabší, přesto to své dobré momenty mělo a celkem jsem si to i užila. Hlavně díky Kleinovi!

Hodnocení na ČSFD: 3 z 5 hvězdiček






A jaký byl váš květen?

1 komentář :

  1. Temné a osamělé prokletí a Sherwood mám určitě v plánu. Souhlasím se Sestrou, též mě moc nechytla a After teprve plánuji.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat